Novosti

 • Nesređene zemljišne knjige vode u greške i nepravdu u naplati poreza na imovinu

  Porez na imovinu bit će novi udar na srednji sloj, a Hrvatsku bi mogao gurnuti još dublje u recesiju. Štoviše, novi će porez gotovo sigurno dovesti do daljnjeg raslojavanja hrvatskoga društva, što neće proći i bez posljedica na političku scenu. Jedan od glavnih problema s novim porezom, upozoravaju stručnjaci, leži u tome što Hrvati, za razliku od stanovnika europskoga Zapada, nikada nisu razvili običaj ulaganja u dionice, obveznice i druge vrijednosne papire, već su štednju koju su desetljećima stvarali usmjeravali u kupnju nekretnina.
  više
 • Hoće li zbog uvođenja poreza na imovinu doći do novog, znatnog pada cijena nekretnina?

  Stručnjak za tržište nekretnina Dubravko Ranilović kaže da je premalo elemenata o tom porezu da bi se mogla dati relevantna procjena. Visoke porezne stope sigurno bi potaknule mnoge vlasnike nekretnina na prodaju, što bi stvorilo dodatnu pomutnju na ionako zamrlom tržištu nekretnina
  više
 • Najesen počinje rušenje bespravno izgrađenih zgrada

  ZAGREB - Najesen počinje rušenje bespravno izgrađenih zgrada koje su napravljene nakon 21. lipnja prošle godine, odnosno nakon što je izrađena satelitska snimka stanja, najavila je danas zamjenica ministra graditeljstva i prostornoga uređenja Ana Mrak Taritaš.
  Zgrade izgrađene nakon 21. lipnja 2011. neće se moći legalizirati, a za rušenje u jesen spremno je desetak zgrada. Poruka je, istaknula je Mrak Taritaš na brifingu u Ministarstvu, nemojte bespravno graditi jer ćemo najesen krenuti s rušenjima kako bi se pokazala ozbiljnost projekta kojim se sve nelegalno izgrađene zgrade pokušava staviti u pravni promet Hrvatske.
  više
 • Ništa od prodaje stana bez energetskog certifikata!

  Vlasnik nekretnine – fizička osoba koja nema energetski certifikat, a nekretninu prodaje ili je daje u najam bit će kažnjena s 10 tisuća kuna, dok su predviđene kazne za pravne osobe daleko veće i iznose do 100.000 kuna.
  više
 • Agenti za nekretnine koji pomažu u uređenju i otkrivaju bučne susjede

  Nakon krize na tržištu nekretnina u Ujedinjenom je Kraljevstvu procvao biznis agenata za kupnju samostalnih trgovaca koji u prvom redu bogatim kupcima pomažu naći idealnu nekretninu.
  više
 • Država će jače nadzirati promet svih nekretnina

  Porezna uprava napokon je ustrojila sustav koji joj omogućuje jednostavnu i brzu kontrolu svih vlasničkih transakcija u državi te će državi poslužiti da otkrije je li imovina koja se stječe kupljena iz legalnih prihoda.
  više