Država Vodnjanu daje zonu Tison - za 13 milijuna kn

 Na području grada Vodnjana prije nekoliko godina planirana je izgradnja poslovne zone Tison. U cilju realizacije izgradnje tog projekta Grad Vodnjan je donio i urbanistički plan uređenja. Vodnjanska poslovna zona zauzima površinu od oko 400 hektara od kojih su veći dio usitnjene parcele u vlasništvu privatnih osoba, dok preostali dio nekretnina pripada Gradu.

U posljednjih nekoliko godina osim rješavanja imovinskopravnih odnosa, Grad Vodnjan je uložio oko 10 milijuna kuna u izgradnju pristupnih prometnica, prolaz infrastrukture kroz trup Istarskog ipsilona, izradu prostornoprogramske te konzervatorske studije i izrade UPU-a Tison.

Međutim, sada, nakon svih tih godina priprema i skorog početka izgradnje poslovne zone, država se pokušava uknjižiti na dio zemljišta koje je Vodnjan posjedovao kao nasljedstvo društvenog vlasništva. Na isti način kao u Rovinju i Puli, putem Državnog odvjetništva RH pokušava uknjižiti pravo vlasništva nad poslovnom zonom Tison jer je to zemljište nekad bilo dano na uporabu Šumariji, današnjim Hrvatskim šumama.

- Poslovna zona Tison smještena je uz sam rub Istarskog ipsilona, a blizina zračne luke Pula i morske luke, udaljenih od poslovne zone svega nekoliko kilometara, zanimljiva je investitorima. Početkom veljače 2008. Grad Vodnjan i RH zajedno su podnijeli Općinskom sudu u Puli prijedlog za upis suvlasništva na predmetnu nekretninu, što je sud i dopustio rješenjem od 8. veljače 2008. Tako se RH suglasio da se Grad Vodnjan upiše kao vlasnik zemljišta površine gotovo 60 hektara.

Napominjem da su Grad Vodnjan i RH od samoga početka rješavanja pitanja vlasništva nekretnine u Galižani na temelju međusobne suradnje, zajednički i bez prijepora nastupali u cilju rješavanja problema, no očigledno je da država nije bila iskrena u svojim namjerama, kaže vodnjanski gradonačelnik Klaudio Vitasović.

Da bi stvar bila apsurdnija, RH sada ne želi potpisati ugovor o razvrgnuću suvlasništva i traži od Grada Vodnjana vraćanje dijela suvlasništva od 92,8 posto, a koji je svojim potpisom i suglasnošću priznao Gradu Vodnjanu u veljači 2008. Vitasović kaže da sada, nakon svih tih godina, država traži i naknadu za dobivanje zemljišta višu od 13 milijuna kuna, što je neprihvatljivo.

Grad Vodnjan je 30. listopada 2010. na Općinskom sudu u Puli pokrenuo sudski postupak zbog razvrgnuća suvlasničke zajednice na predmetnoj nekretnini, ali je i u tom postupku država ponovno, po tko zna koji put, osporila vlasništvo. RH se usprotivio predloženoj diobi pa je taj postupak obustavljen, a Grad Vodnjan upućen na pokretanje nove parnice. Na Trgovačkom sudu u Pazinu Vodnjan je pokrenuo sudski postupak koji još nije riješen i za koji je sasvim izvjesno da neće biti riješen u dogledno vrijeme. (Piše Cristian Bruno GALIĆ)

Izvor: www.glasistre.hr