Ministarstvo: Nema gradnje na Brijuni rivijeri!

 Ministarstvo kulture Republike Hrvatske potvrdilo je prvotno rješenje i područje poznatije kao Brijuni rivijera, odnosno Monumente i otok Svetu Katarina te Hidrobazu, proglasilo kulturnim dobrom. Time je procedura za investiranje na tom području postala znatno kompliciranija. Zakonskim odredbama o kulturnim dobrima ne podrazumijeva se pravo građenja na 50 i više godina. Novi natječaj za Hidrobazu raspisat će ministarstvo kulture, a pravo korištenja bit će ograničeno na 30 godina.

Odluka o Brijuni Rivijeri donesena je 23. listopada, a Grad Pula jučer ju je zaprimio. To znači da provedeni međunarodni natječaj i odabrani koncesionar Danko Končar neće moći realizirati planove o izgradnji marine, hotela i drugih javnih sadržaja predviđenih za to područje.

- Potvrda prvobitnog rješenja nas je iznenadila jer smo u nedavnim razgovorima s nadležnima iz Ministarstva kulture pokušavali pronaći rješenje da bi se to područje stavilo u funkciju razvoj grada i gospodarstva. Ovom odlukom očito je da, unatoč ekonomskoj krizi, Hrvatskoj nova ulaganja i otvaranje radnih mjesta nisu potrebni. Mi smo na prvotno rješenje uputili žalbu jer smo u prostornim planovima namijenili to područje upravo turizmu, a izradili smo i ovjerili konzervatorske podloge pa je sada nelogično da se sve proglašava kulturnim dobrom, rekao je danas gradonačelnik Pule Boris Miletić na druženju s novinarima. Istaknuo je da ne razumije zbog čega Ministarstvo kulture ne poštuje volju i plan lokalne uprave, čime se Puli onemogućuje razvoj.

Miletiću je, kako je rekao, razumljivo da se pojedine građevine na tom području trebaju zaštititi, ali pita se hoće li se Ministarstvo brinuti i ulagati u to područje. Uvjeren je da neće izdvojiti ni jednu kunu da ga uredi, a ako je već proglašeno za područje od državnog interesa, onda bi se država trebala o njemu i kvalitetno brinuti.

- Ovo nije samo problem projekta Brijuni rivijera, već je riječ o (ne)ozbiljnosti države. To je državni projekt, za koji je raspisan međunarodni natječaj u inozemnim novinama i nakon njegovog okončanja donosi se odluka kojom se zapravo sve poništava. Ne može država sada reći: "Šalili smo se". Neka sada Ministarstvo kulture na tom području otvara radna mjesta jer smo to područje mogli staviti u funkciju razvoja Pule, komentirao je pulski gradonačelnik, koji nije želio prejudicirati hoće li i područje Muzila, na kojem Grad također ima velike planove, doživjeti istu sudbinu.

Na novinarsko pitanje osvećuje li se možda aktualna državna vlast jer se prije parlamentarnih izbora protivila potpisivanju ugovora IDS-a i HDZ-a o raspisivanju natječaja za Brijuni rivijeru, Miletić je rekao da ne vjeruje da je tome tako jer, kako je rekao, premijer Zoran Milanović i prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić podržavaju ovaj projekt. (Goran ROJNIĆ)

Izvor: www.glasistre.hr